Pyszne babeczki czekoladowe — składniki:
- płatki owsiane — 2 szklanki (220 g),
- jaja — 2 sztuki (100 g),
- olej rzepakowy — 10 łyżek (100 g),
- kakao — 3 łyżki (30 g),
- ksylitol lub erytrol*— 2 łyżki (20 g),
- mleko — 1/2 szklanki (110 g),
- proszek do pieczenia — 1 łyżeczka (5 g),
- soda oczyszczona — 1/2 łyżeczki (2 g).
* można użyć także zwykłego cukru, wtedy kaloryczność posiłku będzie trochę wyższa.
Babeczki czekoladowe — jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, tak by powstała mąka owsiana. Można użyć także gotowej mąki owsianej.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
3. W misce zmiksować jajka na puszystą masę. Dodać słodzik lub cukier i dalej miksować. Następnie powoli dodawać olej oraz mleko i ciągle miksować na wysokich obrotach.
4. Na koniec dodać sypkie składniki — mąkę owsianą, sodę i kakao.
5. Wymieszać aż powstanie gładka masa.
6. Po łyżce ciasta nakładać do foremek na muffiny.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 min lub do "suchego patyczka".
Twój komentarz