Michalina Gamoń
31 Marz

Pyszne babeczki czekoladowe

Czy jest ktoś, kto nie lubi babeczek? Pyszne, rozpływające się w ustach brownie z płatków owsianych, które idealnie sprawdzą się na deser lub drugie śniadanie. Do szkoły, pracy, na uczelnię, możesz mieć je zawsze w torebce!

Pyszne babeczki czekoladowe — składniki:

  • płatki owsiane — 2 szklanki (220 g),
  • jaja — 2 sztuki (100 g),
  • olej rzepakowy — 10 łyżek (100 g),
  • kakao — 3 łyżki (30 g),
  • ksylitol lub erytrol*— 2 łyżki (20 g),
  • mleko — 1/2 szklanki (110 g),
  • proszek do pieczenia — 1 łyżeczka (5 g),
  • soda oczyszczona — 1/2 łyżeczki (2 g).

* można użyć także zwykłego cukru, wtedy kaloryczność posiłku będzie trochę wyższa.

Babeczki czekoladowe — jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, tak by powstała mąka owsiana. Można użyć także gotowej mąki owsianej.

2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

3. W misce zmiksować jajka na puszystą masę. Dodać słodzik lub cukier i dalej miksować. Następnie powoli dodawać olej oraz mleko i ciągle miksować na wysokich obrotach.

4. Na koniec dodać sypkie składniki — mąkę owsianą, sodę i kakao. 

5. Wymieszać aż powstanie gładka masa.

6. Po łyżce ciasta nakładać do foremek na muffiny.  

7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 min lub do "suchego patyczka". 

Twój komentarz




POKAŻ