Michalina Gamoń
31 Marz

Ostre przyprawy na odchudzanie. Hit czy kit?

Nie od dziś wiadomo, że naturalne produkty potrafią podkręcić metabolizm i stymulowac organizm do usuwania tkanki tłuszczowej. W ziołolecznictwie szczególnie cenione są przyprawy, takie jak: chili, cynamon oraz czosnek. Dlaczego?

Chili,  dzięki sporej dawce kapsaicyny  wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, a także poprawia krążenie krwi oraz normalizuje jej ciśnienie. Zmniejsza także wchłanianie tłuszczu z jelit oraz reguluje poziom glukozy w organizmie (zwłaszcza po posiłkach). 

Z kolei dobrze znany w polskiej kuchni  chrzan  doskonale przyspiesza procesy przemiany materii, do tego ułatwia trawienie pokarmu, zwiększa odporność organizmu oraz dostarcza bardzo dużej ilości witaminy C. O ile jeseśmy w stanie zjeść go sporo wink

Cynamon — jakie ma właściwości?  Przede wszystkim: 

  • poprawia procesy trawienne,
  • działa przeciwbiegunkowo, 
  • reguluje ciśnienie krwi, dlatego korzystnie wpływa na układ krążenia,
  • obniża stężenie glukozy na czczo oraz zwiększa wrażliwość komórek na insuliny, stąd  wspiera profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz insulinooporności,
  • zmniejsza poziom trójglicerydów oraz cholesterolu,
  • wykazuje działanie hamujące namnażanie H. pylori, czyli bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka.


Czosnek  znany powszechnie ze swojego działania bakteriobójczego, przeciwgrzybicznego i antywirusowego.

Majeranek to popularne w całej Europie zioło, które wykazuje obiecujące właściwości w kontekście odchudzania. Działa lekko odwadniająco, co jest szczególnie ważne dla osób uprawiających sporty sylwetkowe. Pozwala pozbyć się zbędnej wody, która gromadzi się głównie w kończynach dolnych i powoduje obrzęki. Dodatkowo przyspiesza ruchy jelit, co z kolei pomaga w szybszym trawieniu i metabolizowaniu pokarmu. 


Kurkuma,  czyli absolutna królowa przypraw! Najważniejszym jej składnikiem jest kurkumina – związek biologicznie czynny o silnych właściwościach przeciwutleniających. Wykazuje działanie:

  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • ochronne na układ odpornościowy.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B, odpowiedzialnych za tworzenie czerwonych krwinek. W kurkumie znajdziemy sporo żelaza, które reguluje działanie układu odpornościowego, a także zapobiega anemii. Kurkuma oczyszcza organizm, wpływa korzystnie na przewód pokarmowy, serce oraz mózg. Poprawia także nastrój i zmniejsza objawy depresji. Działa przeciwbakteryjnie, wyrównuje koloryt skóry, a nawet poprawia jej elastyczność, dlatego warto stosować maseczki z jej udziałem 

Curry  — popularna mieszanka wielu przypraw, takich jak: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili. Szeroko działa na organizm człowieka. Reguluje ciśnienie krwi, poprawia wyniki cholesterolu, ułatwia trawienie oraz wspomaga układ nerwowy (np. przeciwdziała wystąpieniu choroby Alzheimera).

Papryka, pieprz, chili  — warto je stosowac w kuchni, ponieważ poprawiają trawienie oraz dodatkowo nadają potrawom pikantny, wyrazisty smak. Do tego poprawiają odporność, zwiększając ukrwienie błony śluzowej. Powodują lepsze przyswajanie witamin i minerałów.

Twój komentarz




POKAŻ