Michalina Gamoń
30 Marz

Wielkanocne przysmaki — galaretka drobiowa

Galaretka drobiowabardzo kojarzy mi się z Wielkanocą. Galert, jak nazywa się ten przysmak na Śląsku, to idealna niskokaloryczna przekąska. Dodatkowo można zrobić większą porcję i cieszyć się orzeźwiającym smakiem przez kilka kolejnych dni. Galaretka drobiowa sprawdzi się także jako zakąska na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. 

 

Galaretka drobiowa — jakie składniki są potrzebne?

  • jaja — 1 szt (50 g),
  • mięso z piersi kurczaka 100 g,
  • groszek zielony — łyżka (15 g),
  • marchew — 1 szt (50 g),
  • seler korzeniowy — plaster 50 g,
  • żelatyna — 1 pełna łyżeczka (10 g).
  • sok z cytryny — łyżeczka (6 g),
  • ziele angielskie — 1 szt (1 g),
  • liść laurowy — 1 szt (1 g).

Galareta drobiowa — jak zrobić? 

1. Jajka ugotować na twardo.

2. Warzywa dokładnie umyć, obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Całość zalać dwoma szklankami wody. Gotować przez około 30 minut. 3. Wywar ostudzić i przecedzić, ugotowane mięso pokroić w plasterki, a marchew w niewielką kostkę.

4. Żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącego wywaru i dokładnie wymieszać. Przestudzić.

5. Mięso, jajko, groszek i marchewkę przełożyć do filiżanki, zalać wodą z żelatyną i odstawić do stężenia.

6. Gotową galaretkę polać sokiem z cytryny. 

Twój komentarz




POKAŻ