Galaretka drobiowa — jakie składniki są potrzebne?
- jaja — 1 szt (50 g),
- mięso z piersi kurczaka 100 g,
- groszek zielony — łyżka (15 g),
- marchew — 1 szt (50 g),
- seler korzeniowy — plaster 50 g,
- żelatyna — 1 pełna łyżeczka (10 g).
- sok z cytryny — łyżeczka (6 g),
- ziele angielskie — 1 szt (1 g),
- liść laurowy — 1 szt (1 g).
Galareta drobiowa — jak zrobić?
1. Jajka ugotować na twardo.
2. Warzywa dokładnie umyć, obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Całość zalać dwoma szklankami wody. Gotować przez około 30 minut. 3. Wywar ostudzić i przecedzić, ugotowane mięso pokroić w plasterki, a marchew w niewielką kostkę.
4. Żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącego wywaru i dokładnie wymieszać. Przestudzić.
5. Mięso, jajko, groszek i marchewkę przełożyć do filiżanki, zalać wodą z żelatyną i odstawić do stężenia.
6. Gotową galaretkę polać sokiem z cytryny.
Twój komentarz