Michalina Gamoń
29 Marz

Babka z kaszy jaglanej z makiem

Banalne i szybkie ciasto z kaszy jaglanej, które nie wymaga dużej ilości składników. Ja używam go nawet jako pieczywa na drugie śniadanie, często zabieram ze sobą do pracy. Przepysznie smakuje z konfiturą z wiśni!

Składniki na ciasto z kaszy jaglanej:

  • jajka — 4 szt rozmiar M,
  • kasza jaglana — 1 woreczek (100g),
  • mak — 40g,
  • cukier — 2 łyżki,
  • ksylitol — 2 łyżki (można także użyć 4 łyżek cukru),
  • olej rzepakowy — 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia — pół łyżeczki,
  • żurawina suszona — opcjonalnie.

Sposób przygotowania, czyli jak zrobić ciasto z kaszy jaglanej

1. Woreczek z kaszą rozcinam i suche ziarenka prażę kilka minut na suchej patelni.

2. Po ostudzeniu mielę w młynku do kawy na bardzo drobną mąkę. W zasadzie właśnie sobie uświadomiłam, że można od razu można użyć zwykłej mąki jaglanej wink

3. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Na początku dodaję szczyptę soli, dzięki czemu ubite białka są lśniące.

4. Zmieloną kaszę jaglaną przesiewam przez sito, ewentualne grudki wyrzucam.

5. Do piany z białek dodaję żółtka, mak, olej, proszek do pieczenia i mąkę z kaszy jaglanej. 

6. Całość dokładnie i delikatnie mieszam.

7. Blaszkę (u mnie keksówka 27cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam masę jaglaną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny — piekę do "suchego patyczka". 

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ