Składniki na ciasto z kaszy jaglanej:
- jajka — 4 szt rozmiar M,
- kasza jaglana — 1 woreczek (100g),
- mak — 40g,
- cukier — 2 łyżki,
- ksylitol — 2 łyżki (można także użyć 4 łyżek cukru),
- olej rzepakowy — 3 łyżki,
- proszek do pieczenia — pół łyżeczki,
- żurawina suszona — opcjonalnie.
Sposób przygotowania, czyli jak zrobić ciasto z kaszy jaglanej?
1. Woreczek z kaszą rozcinam i suche ziarenka prażę kilka minut na suchej patelni.
2. Po ostudzeniu mielę w młynku do kawy na bardzo drobną mąkę. W zasadzie właśnie sobie uświadomiłam, że można od razu można użyć zwykłej mąki jaglanej
3. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Na początku dodaję szczyptę soli, dzięki czemu ubite białka są lśniące.
4. Zmieloną kaszę jaglaną przesiewam przez sito, ewentualne grudki wyrzucam.
5. Do piany z białek dodaję żółtka, mak, olej, proszek do pieczenia i mąkę z kaszy jaglanej.
6. Całość dokładnie i delikatnie mieszam.
7. Blaszkę (u mnie keksówka 27cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam masę jaglaną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny — piekę do "suchego patyczka".
Smacznego!
Twój komentarz