Bardzo lubię ten przepis na kotlety z kaszy jaglanej. Zazwyczaj robię większą ilość i jem przez kolejne dni w ramach drugiego śniadania, a nawet kolacji. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym lub koperkowym. Placki z kaszy jaglanej (dla dzieci także) są mega sycące.
Co będzie potrzebne, by przygotować kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki?
Składniki:
- kasza jaglana — woreczek (100g),
- marchew — 2 małe sztuki (80g),
- cukinia — 1 średnia sztuka (300g),
- cebula — 1 średnia sztuka (50g),
- natka pietruszki — pół pęczka,
- jajko — rozmiar S jedna sztuka (45 g)
- bułka tarta — 2 łyżki
- olej rzepakowy — 3 łyżki.
Sposób przygotowania — czyli, jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej krok po kroku:
1. Cukinii nie obieram ze skórki, natomiast kroję wzdłóż na 4 części i usuwam gniazda nasienne. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach i pozostawiam na chwilę. Jeśli cukinia jest bardzo soczysta, to odlewam nadmiar wody.
2. W międzyczasie gotuję kaszę jaglaną z szklanką wody i startą marchewką, doprawiam kurkumą i solą. Czekam aż kasza wchłonie cały płyn. Pozostawiam do ostudzenia.
3. Masę z kaszy łączę ze startą cukinią, dodaję posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki. Na koniec dodaję jajko. Ten krok można spokojnie pominąć — zwłaszcza, jeśli masa jest wilgotna.
4. Foruję kotleciki i wykładam na desce do krojenia. Posypuję bułką tartą. Całość wkładam do lodówki.
5. Po dłuższej chwili wyjmuję kotlety z kaszy jaglanej i smażę na wolnym ogniu na patelni z rozgrzanym olejem.
Gwaratuję, że przepis wykonywałam już wiele razy, ale tym razem z pozostałej części masy zrobiłam kulki z kaszy jaglanej do obiadu. Upiekłam je w piekarniku, więc mają znacznie mniej tłuszczu i są trochę łatwiejstrawne.
A co powiecie na bardziej pikantny smak? Np. kotlety z kaszy jaglanej curry?
Twój komentarz