Michalina Gamoń
22 Marz

Jak zadbać o odporność? Białko Ci w tym pomoże!

Białko to podstawowy element budulcowy mięśni. Po każdym nawet mniej intensywnym wysiłku fizycznym stanowi bodziec do regeneracji — pomaga odbudować uszkodzone włókna mięsniowe. Ale jakie jeszcze właściwości mają proteiny? Czy warto zwrócić na nie uwagę w kontekście budowania odporności?

 

Zdecydowanie warto zadbać o odpowiednie spożycie białka każdego dnia. Trzeba pamiętać, że:

  • niedobór białka może osłabić produkcję i aktywność komórek immunologicznych oraz przeciwciał, to z kolei zmniejsza odporność na infekcje,
  • niskie spożycie białka może prowadzić do osłabienia organizmu, co może spowodować wolniejszy powrót do zdrowia po okresie choroby,
  • zbyt mała podaż białka powoduje cięższy przebieg choroby, a także wyższą śmiertelność spowodowaną wirusami,
  • laktoferyna i immunoglobuliny (obecne już w mleku matki) mają zdolność bezpośredniego wzmacniania odporności,
  • podczas choroby potrzebna jest zwiększona pula aminokwasów, tak by organizm mógł szybciej radzić sobie z dodatkowym stresem, jakim jest infekcja.

Warto wspomnieć, że w zaleceniach żywieniowych dla pacjentów z Covid-19 podkreśla się rolę odpowiedniej podaży białka. Powinna ona wynosić około 1,5–2,0 g na kilogram masy ciała na dobę.

A Ty ile białka dostarczasz?

Twój komentarz




POKAŻ