Zdecydowanie warto zadbać o odpowiednie spożycie białka każdego dnia. Trzeba pamiętać, że:
- niedobór białka może osłabić produkcję i aktywność komórek immunologicznych oraz przeciwciał, to z kolei zmniejsza odporność na infekcje,
- niskie spożycie białka może prowadzić do osłabienia organizmu, co może spowodować wolniejszy powrót do zdrowia po okresie choroby,
- zbyt mała podaż białka powoduje cięższy przebieg choroby, a także wyższą śmiertelność spowodowaną wirusami,
- laktoferyna i immunoglobuliny (obecne już w mleku matki) mają zdolność bezpośredniego wzmacniania odporności,
- podczas choroby potrzebna jest zwiększona pula aminokwasów, tak by organizm mógł szybciej radzić sobie z dodatkowym stresem, jakim jest infekcja.
Warto wspomnieć, że w zaleceniach żywieniowych dla pacjentów z Covid-19 podkreśla się rolę odpowiedniej podaży białka. Powinna ona wynosić około 1,5–2,0 g na kilogram masy ciała na dobę.
A Ty ile białka dostarczasz?
Twój komentarz