Michalina Gamoń
18 Marz

Grzyby shitake — suszony suplement w Twojej kuchni

Grzyby shitake często nazywane także twardnikiem japońskim lub twardziakiem jadalnym. Pochodzą ze starożytni Chin, gdzie już tysiąc lat temu były wykorzystywane w lecznictwie. Jakie właściwości mają grzyby shitake? Czy pomagają wzmacniać odporność?


Grzyby shitake — zawartość cennych makro i mikroskładników. Rośliny te są bogate między innymi w:

  • węglowodany,
  • proteiny, czyli białko,
  • witaminę D2, z której organizm wytwarza popularną D3,
  • kwas pantotenowy, czyli witaminę B5,
  • a także pozostałe witaminy z tej grupy: B1, B2 i B12.

Są także źródłem minerałów, takich jak: cynk, wapń, żelazo, potas i magnez. 

Z czego wynikają cenne właściwości, które posiadają grzyby shitake? Są związane przede wszystkim ze sporą ilością beta glukanów (znajdujących się także np. w płatkach owsianych). Substancja ta silnie wspiera układ odpornościowy, który odpowiada za ochronę przed czynnikami chorobotwórczymi. Osoby, które narzekają na częste infekcje powinny przemyśleć włączenie przepisów zawierających grzyby shitake do swojego jadłospisu.

Grzyby shiitake — obiekt badań i ulubieniec ziołolecznictwa


Od dobrych 20. lat grzyby shiitake jest ciekawym obiektem badań naukowców. Często stosowane są także w ziołolecznictwie oraz oczywiście medycynie chińskiej. Jakie są ich najważniejsze właściwości?
1. Wyniki badań sugerują potencjalny pozytywny wpływ na poszczególne rodzaje chorób nowotworowych.

2. Korzystne oddziaływanie na choroby układu sercowo-naczyniowego (które są numerem 1. wśród przyczyn zgonów Polaków!)

3. Pozytywny wpływ na regulację poziomu lipidów we krwi.

Dodatkowo grzyby shitake poleca się przy chorobach związanych z obniżoną odpornością organizmu (także AIDS), częstym zapadaniu na różne infekcje, w tym grypę, COVID-19, przeziębienia oraz zapalenia oskrzeli. 
 

 

 

 

 

Bibliografia:

Wasser, Solomon. (2004). Shiitake (Lentinus edodes). 10.1201/b13959-66. 
Dai X, Stanilka JM, Rowe CA, Esteves EA, Nieves C Jr, Spaiser SJ, Christman MC, Langkamp-Henken B, Percival SS. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. J Am Coll Nutr. 2015;34(6):478-87. doi: 10.1080/07315724.2014.950391.

Twój komentarz




POKAŻ