Nie zliczę ile razy przygotowywałam w domu pizzę. O ile dobór dodatków to zawsze kwestia wyczyszczenia resztek lodówki, tak o przepis na idealne ciasto starałam się długo. Zawsze coś mi nie pasowało. Moim karygodnym błędem okazało się... Przesadzanie z drożdżami! W efekcie zamiast pysznej, puchatej pizzy otrzymywałam drożdżowy placek. Teraz mój niezawodny przepis na pizzę prezentuje się następująco.
Ciasto na domową pizzę — składniki na dwie duże sztuki
- mąka pszenna — pół opakowania (500 g),
- świeże drożdże — minimalna ilość (2 g),
- oliwa z oliwek — dwie łyżki (20 g),
- ciepła woda — szklanka,
- sól — pół łyżeczki,
- cukier — szczypta.
Ciasto na domową pizzę — sposób przygotowania
1. Mąkę* przesiać przez sitko, żeby dodać jej trochę powietrza.
2. Ciepłą wodę połączyć z drożdżami i szczyptą cukru. Do tego dodać 4 łyżki przesianej przez sitko chwilę wcześniej mąki. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
3. Zaczyn z drożdży przelać do reszty przesianej mąki, dodać sól i wyrobić ciasto.
4. W czasie wyrabiania dodawać po trochu oliwy. Ciasto należy wyrabiać długo. Tak, by stało się puszyste i elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką.
5. Wyrobione ciasto ukształtować w kulkę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
6. Po tym czasie ponownie wyrobić i rozwałkować na dowolny kształt.
Kolejnym krokiem jest nałożenie sosu pomidorowego.
Dodatkowo kluczowe okazuje się samo pieczenie. „Zwykłe" wstawienie do piekarnika na 200 stopni na kilkadziesiąt minut... U mnie się nie sprawdza. To nie ten smak, który chcę uzyskać. Ja piekę domową pizzę około 3-4 minuty! Jak? Zdradzę w następnym wpisie.
* W zasadzie mąka powinna być wybrana zgodnie z włoskimi odmianami, ale ja najczęściej wybieram po prostu pszenną. Skoro domowa pizza — to domowa pizza!
I już! Gotowe!
Smacznego
Jeśli chcesz, żeby podobne potrawy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie kontakt: TELEFON
Twój komentarz