Michalina Gamoń
03 Luty

Tosty francuskie na słodko

Jak reaktywować twardą na kamień chałkę? Potrzebne bedą jajka i odrobina cukru z wanilią! W ten sposób stworzymy przepyszne tosty francuskie, które polecają się na śniadanie. Alternatywa dla "kupnych" słodyczy. 

Składniki:

  • chałka pokrojona w kromki (o szerokości ok 1,5 cm),
  • cukier z wanilią — szczypta,
  • masło klarowane — 10 g (łyżeczka),
  • konfitura z wiśni — u mnie domowa,
  • jajko — 1 szt.

Sposób przygotowania:

Chałkę kroję w grubsze kromki. Jajko roztrzepuję z misce, dodaję cukier z wanilią. Dobrze sprawdzi się także po prostu laska wanilii. Następnie kromki maczam w masie jajecznej, aż trochę zmiękną i "napiją się" masy. W między czasie rozgrzewam masło klarowane na patelni do naleśników. Jeszcze lepszą opcją będzie patelnia do smażenia beztłuszczowego. Kładę kromki i smażę przez około minutę z każdej strony. 

Na koniec smaruję konfiturą. Absolutnie pyszne! I z wykorzystaniem "starego" jedzenia heart

Twój komentarz




POKAŻ