Spirulina niebieska zawiera sporoą ilość białka, nawet 70% całej masy! Z tego względu jest uwielbiana przez wegan i wegetarian, którzy szukają zróżnicowanych źródeł protein w diecie. Warto włączyć w swój dzień rośliny, takie jak spirulina, a odchudzanie będzie przyjemniejsze i bardziej urozmaicone.
Spirulina — właściwości lecznicze
Warto w tym miejscu podkreślić, że dieta uboga w białko może powodować osłabienie produkcji i aktywności komórek odpornościowych oraz przeciwciał. To z kolei prowadzi do osłabienia funkcji układu immunologicznego, a także do wolniejszego powrotu do pełni sił po chorobie.
Dodatkowo spirulina jest bogata również w cenną cyjanokobalaminę, czyli witaminę B12. Zawiera także beta-karoten będący prowitaminą A. O szczególnych właściwościach tej ostatniej można poczytać więcej tutaj.
Spirulina zwiera także sporą ilość wapnia, żelaza, magnezu, manganu, potasu oraz cynku.
Podejrzewa się, że spirulina ma zdolność do działania antywirusowego, ponieważ hamuje namnażanie się ich we wczesnym etapie zakażenia.
Bibliografia:
Khan Z, Bhadouria P, Bisen PS. Nutritional and therapeutic potential of Spirulina. Curr Pharm Biotechnol. 2005 Oct;6(5):373-9. doi: 10.2174/138920105774370607. PMID: 16248810.
Chen, YH., Chang, GK., Kuo, SM. et al. Well-tolerated Spirulina extract inhibits influenza virus replication and reduces virus-induced mortality. Sci Rep 6, 24253 (2016).
Karkos, P D et al. “Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2011 (2011): 531053. doi:10.1093/ecam/nen058
Twój komentarz