Michalina Gamoń
10 Luty

Domowe ciastka francuskie z brzoskwinią

Dziś przepis na absolutnego lenia. Ale warto podkreślić, że przyrządzenie ciastka franuskiego w domu pochłania trochę wiecej energii niż kupienie gotowego, więc możemy to zaliczyć do zdrowszego jedzenia. Najpierw trzeba skoczyć do sklepu po ciasto francuskie, później trochę się naschylać do pierkarnika... Parę kcal zostanie spalona, z pewnością!

Składniki:

  • ciasto francuskie — 1 paczka,
  • brzoskiwnie — 6 połówek,
  • jajko — 1 mała sztuka.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie otwieram i rozkładam na stole. Następnie kroję w duże trójkąty — u mnie wyszło ich 6. Na środek ciasta układam jedną połówkę brzoskiwni. Zawijam w rogalik. Na koniec smaruję ciasto roztrzepanym jajkiem. I gotowe!

Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i czekam aż ciasto się zarumieni (15-20 minut).

 

Twój komentarz




POKAŻ