Trufle korzenne — składniki
- Daktyle suszone 50 g (10 sztuk)
- Mąka kokosowa12 g (2 łyżeczki)
- Nasiona chia 15 g (3 łyżeczki)
- Olej kokosowy 5 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawa do piernika bez cukru 2 g (pół łyżeczki)
- Wiórki kokosowe 24 g (4 łyżki)
Trufle korzenne — sposób przygotowania:
1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut.
2. Wiórki wrzucić na rozgrzaną patelnię (część zostawić do obtoczenia trufli) i cały czas mieszając
prażyć, aż się zrumienią (uwaga, łatwo je przypalić).
3. Uprażone wiórki umieścić w malakserze, dodać daktyle i połowę wody, w której się namaczały oraz pozostałe składniki.
4. Następnie miksować aż do otrzymania gładkiej masy.
5. Z masy ulepić równe kulki, obtoczyć je w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki
aż stwardnieją (około godziny).
Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz