Michalina Gamoń
09 Gru

Trufle korzenne

Trufle korzenne to bardzo aromatyczny pomysł na deser. Koniecznie spróbuj!

 

Trufle korzenne — składniki

  • Daktyle suszone 50 g (10 sztuk)
  • Mąka kokosowa12 g (2 łyżeczki)
  • Nasiona chia 15 g (3 łyżeczki)
  • Olej kokosowy 5 g (1/2 łyżeczki)
  • Przyprawa do piernika bez cukru 2 g (pół łyżeczki)
  • Wiórki kokosowe 24 g (4 łyżki)


Trufle korzenne — sposób przygotowania:
1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut.
2. Wiórki wrzucić na rozgrzaną patelnię (część zostawić do obtoczenia trufli) i cały czas mieszając
prażyć, aż się zrumienią (uwaga, łatwo je przypalić).
3. Uprażone wiórki umieścić w malakserze, dodać daktyle i połowę wody, w której się namaczały oraz pozostałe składniki.

4. Następnie miksować aż do otrzymania gładkiej masy.

5. Z masy ulepić równe kulki, obtoczyć je w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki
aż stwardnieją (około godziny).

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON 

Twój komentarz




POKAŻ