Michalina Gamoń
09 Gru

Barszcz świąteczny na zakwasie

Barszcz świąteczny to jedna z tradycyjnych 12 potraw. Wiele osób nie wyobraża sobie 24 grudnia bez tego dania. Sprawdź mój przepis na wigilijny barszcz czerwony. 

 

Do przygotowania barszczu najpierw trzeba zrobić zakwas. Można go nastawić już około 2 tygodnie przed Świętami, ale dla spóźnialskich wystarczy nawet 5 dni kiszenia. Szczegółowy przepis na zakwas jest dostępny tutaj

Barszcz świąteczny na zakwasie — składniki

  • Buraki kiszone z zakwasem, 
  • Bulion warzywny — 1,5 litra,
  • Czosnek — 2 ząbki,
  • Suszone grzyby — klika sztuk,
  • Sól i pieprz — do smaku,
  • Ziele angielskie — do smaku,
  • Majeranek — do smaku.


Barszcz świąteczny na zakwasie — sposób przygotowania krok po kroku

1. Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień. Dorzucić ziele angielskie
i liść laurowy, pieprz i suszone grzyby.

2. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą.

3. Odstawić do wystygnięcia i przecedzić. Podgrzać przed podaniem.

 

 

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ