Świąteczne przepisy — ryba po grecku
Składniki:
- Filet z dorsza 120 g (sztuka)
- Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
- Marchew 50 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
- Pietruszka — korzeń 20 g (pół sztuki)
- Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
- Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)
- Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
- Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)
Ryba po grecku — sposób przygotowania
1. Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem.
2. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
3. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać
liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy,
sól, pieprz.
5. Sos zagotować i zalać nim rybę. Odstawić do ostygnięcia.
Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz