Michalina Gamoń
06 Gru

Świąteczne przepisy — ryba po grecku

Święta tuż, tuż, dlatego warto zaplanować posiłki na te wyjątkowe dni. Dziś zapraszam na rybę po grecku. 

 

Świąteczne przepisy — ryba po grecku

Składniki:

  • Filet z dorsza 120 g (sztuka)
  • Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
  • Marchew 50 g (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
  • Pietruszka — korzeń 20 g (pół sztuki)
  • Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
  • Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)
  • Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
  • Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)


Ryba po grecku — sposób przygotowania
1. Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem.

2. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
3. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

4. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać
liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy,
sól, pieprz.

5. Sos zagotować i zalać nim rybę. Odstawić do ostygnięcia.

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ