Michalina Gamoń
06 Gru

Mega orzechowe ciasto a'la Snickers

Mikołajki to dobry czas, żeby zaprezentować przepis, który spodoba się wszystkim łasuchom. Jedna porcja sprawia, że szybko ochota na słodkości jest zaspokojona, a o deserach chce się zapomnieć na co najmniej następne dwa tygodnie. Sprawdź koniecznie!

 

 

Zdecydowanie nie jest niskokaloryczny, zatem nie wpisuje się w klasyczną definicję bycia fit. Ale, jako że zdrowy styl życia zakłada równowagę i rozsądek, to i na tuczące pyszności znajdzie się miejsce. Zapraszam na mocno  orzechowe ciasto Snickers. 

 

Mega orzechowe ciasto à la Snickers — składniki

przepis na 20 kawałków (około 400 kcal każdy)

 

CIASTO

  • masło — kostka (200 g),
  • erytrol (lub inny słodzik) — szklanka (220 g),
  • mąka pszenna pełnoziarnista — 1,5 szklanki (350 g),
  • mąka żytnia — 1,5 szklanki (350 g),
  • soda oczyszczona — 2 duże łyżki,
  • jajka — 2 szt + dodatkowe 2 żółtka,
  • mleko — kieliszek (50 g),
  • miód — łyżeczka (12 g). 

 

MASA BUDYNIOWA

  • mleko ryżowe — 750 g,
  • mąka pszenna — 2 łyżki (40 g),
  • mąka ziemniaczana — 2 łyżki (40 g),
  • cukier — 3 łyżki (40 g),
  • żółtka — 2 szt,
  • masa kajmakowa — 1 puszka (400 g).

ORZECHOWA POSYPKA

  • orzechy włoskie bez skorupki — porcja (250 g),
  • masło — łyżka (15 g),
  • erytrol — 6 łyżek,
  • miód — pół łyżeczki (6 g). 

 

Mega orzechowe ciasto à la Snickers — jak zrobić krok po kroku?

Ciasto

1. Do miski włożyć masło, słodzik, mąki, sodę, jajka, żółtka, mleko i miód. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Kiedy składniki się połączą dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części. 

2. Każdą z części rozwałkować na prostokąty około 5-6 mm o rozmiarze blachy (forma 30 × 24 × 6 cm). 

3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piec około 10-15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. 

4. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, tak aby wszystkie 3 części ciasta były upieczone. 

 

Masa budyniowa 

Z podanych składników przygotować budyń (można użyć także gotowego):

1. Mleko, mąki, żółtka, cukier wymieszać dokładnie razem, a następnie gotować na wolnym ogniu. Nie doprowadzać do wrzenia. Po około 8-10 minutach masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.

 

Orzechowa posypka

1. Orzechy drobno posiekać (można także rozwałkować przez czystą ścierkę wałkiem do ciasta).

2. Na patelni rozgrzać masło, dodać orzechy, słodzik i miód i na niewielkim ogniu podgrzewać. 

3. Od czasu do czasu mieszać całość, aż masa odrobinę zgęstnieje. 

 

Składanie ciasta w całość

  1. Na jednej części ciasta równo rozsmarować masę budyniową.
  2. Położyć na to drugą część ciasta, którą następnie pokryć cienką warstwą masy kajmakowej. Przykryć kolejną częścią ciasta. 
  3. Na wierzch ciasta wyłożyć skarmelizowaną posypkę orzechową.
  4. Całość odstawić do lodówki na około 12-24 godziny. To zdecydowanie najtrudniejsza część przepisuwink

 

Smacznego! 

 

 

Jeśli chcesz się dowiedzieć, czy podobne desery mogą znaleźć się Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

 

     

    Twój komentarz




    POKAŻ