Michalina Gamoń
02 Gru

Pieczone jabłka z cynamonem

Tym razem zapraszam na łatwostrawny przepis na aromatyczny deser

 

Pieczone jabłka z cynamonem — składniki

  • Jabłko 300 g (1 duża sztuka)
  • Cynamon 3 g (1 łyżeczka)
  • Imbir tarty 1 g (szczypta)
  • Goździki 3 g (1 łyżeczka)
  • Miód 12 g (1 łyżeczka)
  • Orzechy włoskie 30 g (1 garść)
  • Jogurt naturalny 150 g (kubek)


Pieczone jabłka z cynamonem — sposób przygotowania

1. Jabłko umyć, następnie odciąć górną cześć w taki sposób by mogła spełnić rolę daszka.

2. Środek jabłka wydrążyć pozostawiając ścianki grubości około 2 cm.
3. W naczyniu połączyć przyprawy, miód i orzechy.
4. Składniki wymieszać, nadziać jabłko. Wierzch przykryć daszkiem nakłutym goździkami.

5. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Udekorować jabłko jogurtem.

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ