Michalina Gamoń
02 Gru

Chai latte, czyli idealny napój na zimne wieczory

Dla wszystkich zmarzluchów i miłośników gorących napojów mam coś absolutnie fantastycznego. Aromatyczna Chai latte, czyli idealny napój na zimne wieczory! 

 

Długie jesienne i zimowe wieczory kojarzą mi się z rozgrzewającymi napojami. Grudzień to dla mnie nie tylko zapach mandarynek, ale także cynamonu, imbiru, goździków czy kardamonu. W ten sposób powstał pyszny przepis, który polecam przetestować jeszcze dziś!

 

Chai latte — przepis krok po kroku


Składniki:

  • woda — pół kubka (150 g),
  • mleko 2% tłuszczu (ewentualnie specjalne mleko roślinne, które się da spienić) — pół szklanki  (100 g),
  • słodzik np. erytrol — do smaku,
  • herbata czarna — 1 łyżeczka (1 g),
  • cynamon — pół laski (1,5 g),
  • ziarna kardamonu — pół łyżeczki (2 g),
  • goździki — 4 szt (1 g),
  • imbir — 1 cm (1 g). 

 

Chai latte — sposób przygotowania
 

1. Wodę wraz z przyprawami zagotować w garnku.

2. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut.

3. Po tym czasie dodać mleko oraz erytrol. Ponownie zagotować.

4. Do mieszanki wsypać herbatę i zaparzać przez około 3 minuty.

5. Odcedzić.
 

* Dodatkowa rada: można zaparzyć herbatę z przyprawami, a następnie dodać spienione (np. w ekspresie do kawy) mleko.

 

 

Jeśli chcesz, aby podobne smakołyki znalazły się w Twoim jadłospisie, umów się na konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ