Michalina Gamoń
10 Gru

Serniczki z bakaliami

Serniczki z bakaliami to moja propozycja na świąteczny (i nie tylko) deser. 

 

Serniczki z bakaliami — składniki

  • Budyń w proszku, śmietankowy 20 g (4 łyżeczki)
  • Erytrol 40 g (4 łyżki)
  • Jajo 50 g (1 sztuka)
  • Jogurt naturalny 75 g (pół małego kubka)
  • Rodzynki suszone 15 g (pół garści)
  • Ser twarogowy chudy mielony 250 g (1 kostka)
  • Skórka z pomarańczy 10 g (1 łyżeczki)
  • Wanilia — ekstrakt 0,5 g (kilka kropli)


Serniczki z bakaliami — sposób przygotowania
1. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko utrzeć mikserem z erytrolem, dodać ser, jogurt i budyń w proszku.
2. Całość zmiksować.

3. Białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.

4. Wymieszać masę serową z pianą z białek i dodać rodzynki, aromat oraz skórkę pomarańczową.
5. Masę serową przełożyć do papilotek sylikonowych i piec w piekarniku w 180 stopniach około
20-30 minut.

 

Jeśli chcesz, żeby podobne przepisy znalazły się w Twoim jadłospisie, umów konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także diety w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON 

Twój komentarz




POKAŻ