Michalina Gamoń
05 List

Zupa krem z pieczonych warzyw

Przepyszna i banalna w wykonaniu zupa z pieczonych warzyw. Całkiem inny smak niż jej "klasyczne" gotowane odpowiedniki. Koniecznie wypróbuj ten rozgrzewający przepis.

 

Jesienna zupa krem z pieczonych warzyw — składniki

  • cebula — 1 średnia sztuka (75 g),
  • czosnek — pół główki,
  • papryka czerwona — 1 szt (130 g),
  • marchewka — 1 sztuka (45 g),
  • seler — duży plaster (60 g),
  • oliwa z oliwek — 1 łyżka (10 g),
  • pomidorki koktajlowe — 2 garści (200 g),
  • pieprz i sól — 2 szczypty.

 

Jesienna zupa krem z pieczonych warzyw — jak przygotować?

1. Marchew, pomidory i paprykę umyć. Selera i cebulę obrać ze skórki. 

2. Paprykę przekroić na 4 części, oczyścić z gniazd nasiennych. 

3. Marchew, cebulę i selera pokroić na mniejsze kawałki. 

4. Wszystkie warzywa prócz czosnku ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Główkę cebuli owinąć folią aluminiową i tak przygotowaną włożyć między warzywa. 

5. Całość polać oliwą i doprawić. 

6. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. 

7. Po wyjęciu warzyw z piekarnika przełożyć je do garnka, a czosnek wycisnąć z folii. Całość zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby można wlać bulion (wtedy zupa będzie rzadsza). 

 

I gotowe! Smacznego heart

 

 

Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ