Jesienna zupa krem z pieczonych warzyw — składniki
- cebula — 1 średnia sztuka (75 g),
- czosnek — pół główki,
- papryka czerwona — 1 szt (130 g),
- marchewka — 1 sztuka (45 g),
- seler — duży plaster (60 g),
- oliwa z oliwek — 1 łyżka (10 g),
- pomidorki koktajlowe — 2 garści (200 g),
- pieprz i sól — 2 szczypty.
Jesienna zupa krem z pieczonych warzyw — jak przygotować?
1. Marchew, pomidory i paprykę umyć. Selera i cebulę obrać ze skórki.
2. Paprykę przekroić na 4 części, oczyścić z gniazd nasiennych.
3. Marchew, cebulę i selera pokroić na mniejsze kawałki.
4. Wszystkie warzywa prócz czosnku ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Główkę cebuli owinąć folią aluminiową i tak przygotowaną włożyć między warzywa.
5. Całość polać oliwą i doprawić.
6. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.
7. Po wyjęciu warzyw z piekarnika przełożyć je do garnka, a czosnek wycisnąć z folii. Całość zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby można wlać bulion (wtedy zupa będzie rzadsza).
I gotowe! Smacznego
Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz