Michalina Gamoń
29 List

Zupa krem z batatów i jabłka

Kompletna wariacja na temat zupy z batatów. Dodatek kwaśnego jabłka i imbiru totalnie odmienia smak. Według mnie to absolutny hit! 

 

Łatwy przepis na pyszną zupę krem z batatów i jabłka

Składniki — jakie są potrzebne?

  • batat — 2 średnie sztuki (600 g),
  • kwaśne jabłko — 1 średnia sztuka (200 g),
  • bulion drobiowy lub wywar z warzyw — 750 g, 
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy — 2 łyżki (20 g),
  • mleko kokosowe (gęsta część) — łyżka (25 g),
  • czosnek — 2 ząbki, 
  • imbir — kawałek 1 cm,

* opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry.

 

Zupa krem z batatów i jabłka — jak zrobić?

1. Batata obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka, a następnie zmiksować.

2. Dodać czosnek, obrany imbir i bulion. Całość gotować 20 minut. 

3. Mieszać co jakiś czas. 

4. Po 20 minutach gotowania zupy dodać pokrojone na mniejsze części jabłka. Zmiksować całość na gładki krem. 

5. Doprawić. 

6. Podawać z mlekiem kokosowym i natką pietruszki.

 

 

 

 

Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ