Michalina Gamoń
02 List

Azjatycki makaron rozmaitości

Makaron ryżowy z warzywami i sosem na bazie mleczka kokosowego i soku z limonki. Nawet jeśli nie przepadasz za azjatyckimi smakami — musisz wypróbować! 

 

Azjatycki makaron rozmaitości — składniki

  • makaron ryżowy — porcja (100 g),
  • mix papryk — czerwona, żółta i zielona (łącznie 130 g),
  • olej rzepakowy — 1 łyżka (10 g),
  • groszek cukrowy — garść (50 g),
  • pasta curry — łyżka (25 g),
  • mleko kokosowe (gęsta część) — pół szklanki (140 g),
  • limonka lub cytryna — sok (10 g) i starta skórka,
  • sos sojowy — łyżka (15 g),
  • sezam — łyżeczka (5 g).

 

Azjatycki makaron rozmaitości — jak przygotować?

1. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu. 

2. Papryki pokroić w paski i poddusić na oleju. Po kilku minutach dodać groszek cukrowy.

3. Jak warzywa puszczą soki dodać pastę curry. 

4. Poddusić całość i zalać mleczkiem kokosowym i sosem sojowym. 

5. Gotować przez 5 minut. 

6. Całość skropić sokiem z limonki i udekorować startą skórką. 

7. Wymieszać z makaronem i posypać sezamem. 

Smacznego!

 

Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ