Curry z mlekiem kokosowym i warzywami — składniki
- cukinia — pół średniej sztuki (300 g),
- papryka — pół średniej sztuki (100 g),
- mleko kokosowe w puszce, gęsta część — 10 łyżek (100 g),
- ryż — pół woreczka (50 g),
- tofu — pół kostki (100 g) lub porcja piersi z kurczaka (100 g),
- oliwa z oliwek — 1 łyżeczka (5 g),
- imbir — kawałek (2 g),
- pasta curry — łyżeczka (12 g).
Curry z mlekiem kokosowym i warzywami — jak przygotować?
1. Tofu lub kurczak pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia.
2. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć.
3. Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać. Całość dusić do lekkiego zredukowania sosu.
4. Doprawić wedle uznania.
5. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
I gotowe! Smacznego
Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz