Michalina Gamoń
16 List

Curry z mlekiem kokosowym i warzywami w dwóch wersjach

Rozgrzewające curry w wersji wegetariańskiej i klasycznej. Kto chętny? Zapraszam do przetestowania najnowszego przepisu!

 

Curry z mlekiem kokosowym i warzywami — składniki
 

  • cukinia — pół średniej sztuki (300 g),
  • papryka — pół średniej sztuki (100 g),
  • mleko kokosowe w puszce, gęsta część — 10 łyżek (100 g),
  • ryż — pół woreczka (50 g),
  • tofu — pół kostki (100 g) lub porcja piersi z kurczaka (100 g),
  • oliwa z oliwek — 1 łyżeczka (5 g),
  • imbir — kawałek (2 g),
  • pasta curry — łyżeczka (12 g).

 

Curry z mlekiem kokosowym i warzywami — jak przygotować?


1. Tofu lub kurczak pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia.

2. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć.

3. Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać. Całość dusić do lekkiego zredukowania sosu.

4. Doprawić wedle uznania.

5. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.   

 

 

I gotowe! Smacznego heart

 

 

Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ