Michalina Gamoń
15 List

Prosta zupa cebulowa z serowymi grzankami

Zupa cebulowa to nieodłączny element jesieni. Złoty kolor króluje w mojej kuchni nie tylko w październiku, ale także przez cały listopad. Skuś się na ten prosty przepis!

Zupa cebulowa z grzankami — jakie produkty są potrzebne?

Przepis na dwie porcje:

  • cebula — 2 duże sztuki (300 g),
  • ser mozzarella półtłusty — pół kulki (60 g),
  • mąka pszenna pełnoziarnista — łyżeczka (10 g),
  • oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
  • sól i pieprz — do smaku,
  • bagietka pełnoziarnista — 2 kromki. 

 

Zupa cebulowa z grzankami — jak zrobić?

 

  1. Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. 
  2. Do garnka z wodą (około 500 ml) przełożyć podsmażoną cebule i przyprawy. Całość dusić około 15-20 minut. 
  3. Po tym czasie dodać mąkę i domową kostkę rosołową wymieszać. 
  4. Redukować płyn przez kolejne 10-15 minut, do uzyskania pożądanej konsystencji. 
  5. Ja na końcu wszystko zmiksowałam na gładką zupę. 
  6. Na suchej patelni  lub w tosterze podpiec bagietkę. Ułożyć na wierch ser. 
  7. Zupę podawać z grzankami.

 

I gotowe! Smacznego heart

 

 

Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ