Zupa cebulowa z grzankami — jakie produkty są potrzebne?
Przepis na dwie porcje:
- cebula — 2 duże sztuki (300 g),
- ser mozzarella półtłusty — pół kulki (60 g),
- mąka pszenna pełnoziarnista — łyżeczka (10 g),
- oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
- sól i pieprz — do smaku,
- bagietka pełnoziarnista — 2 kromki.
Zupa cebulowa z grzankami — jak zrobić?
- Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
- Do garnka z wodą (około 500 ml) przełożyć podsmażoną cebule i przyprawy. Całość dusić około 15-20 minut.
- Po tym czasie dodać mąkę i domową kostkę rosołową wymieszać.
- Redukować płyn przez kolejne 10-15 minut, do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Ja na końcu wszystko zmiksowałam na gładką zupę.
- Na suchej patelni lub w tosterze podpiec bagietkę. Ułożyć na wierch ser.
- Zupę podawać z grzankami.
I gotowe! Smacznego
Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz