Ciasto jogurtowe — jakie składniki są potrzebne?
- mąka orkiszowa — szklanka (220 g),
- olej rzepakowy — 6 łyżek (60 g),
- jogurt naturalny — mały kubek (150 g),
- cukier — pół szklanki (100 g),
- jajka — 3 szt,
- proszek do pieczenia — łyżeczka (5 g),
- sól — szczypta
- cukier puder — łyżeczka (do posypania).
Ciasto jogurtowe — jak zrobić? Przepis krok po kroku
- Formę do ciasta wysmarować niewielką ilością oleju. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Do miski wrzucić jogurt, jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, olej i sól. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Całość przelać do foremki i piec około 30 minut (do suchego patyczka).
- Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
PS. 1 porcja ma 250 kcal, więc spokojnie nada się jako podwieczorek
Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną.
Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach.
Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój kontakt: TELEFON
Twój komentarz