Michalina Gamoń
22 Paź

Puszyste ciasto jogurtowe

Przy niedzieli czasem przychodzi ochota na coś słodkiego. Tym razem padło na ciasto jogurtowe. Sprawdź najnowszy przepis!

 

Ciasto jogurtowe — jakie składniki są potrzebne? 

  • mąka orkiszowa — szklanka (220 g),
  • olej rzepakowy — 6 łyżek (60 g),
  • jogurt naturalny — mały kubek (150 g),
  • cukier — pół szklanki (100 g),
  • jajka — 3 szt,
  • proszek do pieczenia — łyżeczka (5 g),
  • sól — szczypta
  • cukier puder — łyżeczka (do posypania).

 

Ciasto jogurtowe — jak zrobić? Przepis krok po kroku

  1. Formę do ciasta wysmarować niewielką ilością oleju. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
  2. Do miski wrzucić jogurt, jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, olej i sól. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę. 
  3. Całość przelać do foremki i piec około 30 minut (do suchego patyczka).
  4. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

PS. 1 porcja ma 250 kcal, więc spokojnie nada się jako podwieczorek wink

 

 

Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną. 

Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach. 

Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

Twój komentarz




POKAŻ