Michalina Gamoń
11 Paź

Kluski na parze z mięsnym farszem

Poniedziałek to dzień wykorzystywania niedzielnych resztek. U mnie nierzadko jest to mięso drobiowe z rosołu. Tym razem przetestowałam przepis na wytrawne bułki na parze, czyli pampuchy. Wyglądają dużo gorzej niż smakują, gwarantuję! 

 

Danie z cyklu "nie wygląda, ale smakuje". Kluski na parze z mięsem z rosołu to moje najnowsze odkrycie. Są absolutnie pyszne. Lekka nuta Azji nadaje całości wyjątkowego i ciekawego smaku. Serdecznie zachęcam do przetestowania tego przepisu. 

 

Kluski na parze — składniki na ciasto (8 sztuk)

  • mąka pszenna — duża szklanka (300 g),
  • mleko 1,5% tłuszczu — 2/3 szklanki (170 g),
  • drożdże świeże — kawałek (10 g),
  • olej rzepakowy — łyżka (10 g),
  • cukier — łyżeczka (5 g),
  • proszek do pieczenia — płaska łyżeczka (4 g).

 

Kluski na parze — jak zrobić ciasto?

1. Mleko wyjąc z lodówki i odstawić do momentu, aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie dodać do niego świeże drożdże, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej.

2. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od rąk i być zbite, a jednocześnie lekkie. 

3. Ciasto włożyć miski, przykryć ścierką kuchenną lub ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Proces ten powinien trwać minimum godzinę.

 

    Farsz z mięsa drobiowego z rosołu — składniki 

    • mięso z ugotowanej porcji rosołowej — resztki z zupy  (200 g),
    • oliwa z oliwek — łyżka (10 g),
    • cebula — pół średniej sztuki (35 g),
    • imbir świeży, tarty — łyżeczka (5 g),
    • sos sojowy — łyżeczka (8 g),
    • sok z limonki lub cytryny — łyżeczka (5 g),
    • sól — 2 szczypty. 

     

    Farsz mięsny do bułek na parze — jak zrobić krok po kroku?

    1. Czosnek i imbir drobno posiekać.

    2. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek i imbir. 

    3. Po chwili dodać rozdrobnione mięso drobiowe, sos sojowy, sok z limonki lub cytryny oraz sól. 

    4. Całość na patelni stale dzielić na mniejsze części. Zredukować ewentualny nadmiar płynów.

     

    Mamy farsz, mamy wyrośnięte ciasto. Zatem należy zabrać się za formowanie bułeczek. 

    1. Do garnka wlać wodę i postawić na piecu. Pozostawić do zagotowania. Przygotować gazę i ułożyć ją na wierzch garnka związać, by się nie osuwała pod ciężarem bułek. 

    2. W międzyczasie z ciasta uformować 8 kulek, a następnie rozwałkować na placek. 

    3. Na środek placka nałożyć łyżkę farszu. U góry skleić całość.

    4. Jeśli wszystkie bułki są gotowe można przystąpić do gotowania ich na parze.

    5. Na gazę umieszczoną na garnku z gotującą się wodą położyć kluski tak, by się nie dotykały. Gotować około 10 minut. 

    I gotowe!

     

     

    Smacznego!

     

    Jeśli potrzebujesz indywidualnie skomponowanej diety, zgodnej z Twoimi smakami, umów się na konsultację dietetyczną. 

    Odchudzam dzieci i dorosłych, rozpisuję także jadłospisy w chorobach. 

    Umów się na wizytę — dietetyk Żory, Jastrzębie-Zdrój  kontakt: TELEFON

    Twój komentarz




    POKAŻ