Michalina Gamoń
03 Sty

Pieczony mintaj z kaszą i kiszoną surówką

Sezon rybny nadal w pełni! Chyba nie ma lepszego czasu niż koniec grudnia i początek stycznia, by wprowadzić do swojej diety trochę ryb. To nie tylko świetne źródło pełnowartościowego białka, ale także cennych tłuszczy i minerałów.

Ostatnio testuję szybkie kasze. Czyli mieszanki różnych zbóż, które są wstępnie obrobione termicznie i wystaczy kilkadziesiąt sekund na patelni, by były gotowe do jedzenia. Dla zabieganych osób rozwiązanie idealne! Na pewno sprawdzi się też u początkujących dietowiczów 

Składniki na dwie porcje:

  • filet z mintaja 250 g — 1 szt
  • mieszanka komosa ryżowa i kasza bulgur — 1  opakowanie
  • ogórki kiszone 100g — 2 szt
  • sok z ogórków kiszonych 10 g — 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 10 g + 5 g — 1,5 łyżki
  • natka pietruszki 10 g— łyżka 


Sposób wykonania
Filet obsmażam na oliwie dosłownie kilka sekund z każdej strony, a potem gotuję na parze. Ryba bardzo szybko jest gotowa, dlatego warto cały czas pilnować żeby się nie spaliła i była delikatna i soczysta. Ogórki kiszone kroję na plasterki, a następnie łączę z oliwą i sokiem z kiszonek. Kaszę bulgur gotuję z dodatkiem kilku łyżek wody (na tej samej patelni, na której podsmażałam rybę). 10 minut — i gotowe! Smacznego

Twój komentarz




POKAŻ