Jak zrobić dietetyczne sushi? Potrzebne będą następujące składniki (choć oczywiście prócz ryżu i nori pozostałe są kwestią gustu):
- liście nori — 6 szt,
- ryż do sushi — szklanka,
- woda — 1,5 szklanki,
- pasta wasabi — do smaku,
- ocet jabłkowy — 4 łyżki,
- cukier 3 łyżki,
- ksylitol — 3 łyżki,
- płaska łyżeczka soli,
- sos sojowy — do moczenia
Jak zrobić sushi w domu? Wykorzystałam następujące dodatki:
- awokado — 1/2 szt;
- ogórek zielony — 1/2 małej szt;
- papryka czerwona — 1/4 szt;
- łosoś — 2 plastry,
- serek śmietankowy — 2 łyżki.
Jak zrobić sushi domowe — sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowałam ryż. Szklankę ziarenek gotowałam w 1,5 szklanki wody 20 minut. Następnie wyłączyłam gaz i na kolejne 20 minut pozostawiłam całość, aby ryż wsiąknął cały płyn. W międzyczasie ocet jabłkowy połączyłam z solą, cukrem i ksylitolem. Po ostudzeniu przeszłam do doprawiania ryżu. Przygotowaną zalewę dodałam do ryżu i dokładnie wymieszałam. Całość jest lepka — spokojnie, taka ma być!
2. Płaty nori rozłożyłam na macie bambusowej i mokrymi dłońmi rozsmarowałam cienką warstwę masy ryżowej.
3. Później rozsmarowałam niewielką ilość wasabi, a na to serek śmietankowy (kolejność i ilość różna — żeby uzyskać odmienne efekty i smaki).
4. Po jednej stronie dodałam ulubione dodatki — cienko pokrojone awokado, łososia, ogórka, papryka. Różne ilości i zestawienia. Testowałam wiele opcji.
5. Całość zawinęłam samymi rękami, lekko pomagając sobie matą bambusową (moim zdaniem nie jest niezbędna na początek).
6. Najtrudniejsza dla mnie okazała się część z krojeniem. Nóż każdorazowo moczyłam w wodzie, żeby łatwiej kroić i nie rozwalać moich kawałków sushi.
Jak zrobić sushi? Dla początkujących, czyli między innymi dla mnie?
- Jak zrobić sushi domowym sposobem
- jak zrobić do sushi
- jak zrobić sushi w domu
Jak zrobić sushi bez ryby? Po prostu pominąć. Nie trzeba na siłę pakować w sushi produktów, których nie lubimy. Równie pysznie smakuje z samymi warzywami.
Jak zrobić sushi bez liści nori? Nie wiem, ja używałam nori. To naprawdę ciekawy produkt iposiada mikroelementy, których na próżno szukać gdzie indziej. Polecam zaopatrzyć się w choć jedną paczkę. To koszt kilku złotych, a dostać można w każdym większym markecie. W mniejszych popularnych sieciach też są dostępne, ale tylko sezonowo, podczas tygodnia azjatyckiego czy innych takich.
Jak zrobić ryż do sushi bez octu ryżowego? Ja użyłam octu jabłkowego, bo uwielbiam jego smak. Różnica w smaku jest naprawdę subtelna, ja tam polubiłam takie spolszczenie.
Jak zrobić sushi bez maty bambusowej? Ja zawijałam normalnie dłońmi, jedynie na końcu sobie zaciskałam dla pewności matą. Moim zdaniem, zrobić domowe sushi można bez maty.
Jak zrobić sushi dla dzieci?Do nori i ryżu dołożyć ulubione dodatki malucha — może być to mango, tuńczyk, a nawet sam serek śmietankowy. Od czegoś trzeba zacząć.
Twój komentarz