Michalina Gamoń
11 Sty

Sushi — przepis na długie życie?

Japończycy to jedna z najzdrowszych nacji na świecie. Czyżby tego powodem było sushi? Artykuły naukowe często podejmowały ten temat. Sushi ma swoje wady (ryzyko zakażeń pasożytami rośnie w wyniku spożywania surowego mięsa), ale jego zalety są nieocenione. Nori, czyli wodorosty, są bogate w jod, co rzadko obserwuje się w typowo polskiej kuchni. Do tego warzywa, świeże, nieobrobione termicznie i wymienione wyżej ryby. Jak wykonać sushi w domu? Czy warto spróbować? Jak najbardziej. Zatem przedstawiam, jak zrobić sushi bez matyw zaciszu własnego domu. 

Ja wykonywałam pierwszy raz i nie sądziłam, że to napiszę, ale chyba wiem, jak zrobić dobre sushi. Przynajmniej mi smakowało :) Powiedzieć, że nie robiłam tego ortodoksyjnie — to jak nie powiedzieć nic.

Jak zrobić dietetyczne sushi? Potrzebne będą następujące składniki (choć oczywiście prócz ryżu i nori pozostałe są kwestią gustu):

  • liście nori — 6 szt,
  • ryż do sushi — szklanka,
  • woda — 1,5 szklanki,
  • pasta wasabi — do smaku,
  • ocet jabłkowy — 4 łyżki,
  • cukier 3 łyżki,
  • ksylitol — 3 łyżki,
  • płaska łyżeczka soli,
  • sos sojowy — do moczenia

Jak zrobić sushi w domu? Wykorzystałam następujące dodatki:

  • awokado — 1/2 szt;
  • ogórek zielony — 1/2 małej szt;
  • papryka czerwona — 1/4 szt;
  • łosoś — 2 plastry,
  • serek śmietankowy — 2 łyżki.

Jak zrobić sushi domowe — sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotowałam ryż. Szklankę ziarenek gotowałam w 1,5 szklanki wody 20 minut. Następnie wyłączyłam gaz i na kolejne 20 minut pozostawiłam całość, aby ryż wsiąknął cały płyn. W międzyczasie ocet jabłkowy połączyłam z solą, cukrem i ksylitolem. Po ostudzeniu przeszłam do doprawiania ryżu. Przygotowaną zalewę dodałam do ryżu i dokładnie wymieszałam. Całość jest lepka — spokojnie, taka ma być!

2. Płaty nori rozłożyłam na macie bambusowej i mokrymi dłońmi rozsmarowałam cienką warstwę masy ryżowej.

3. Później rozsmarowałam niewielką ilość wasabi, a na to serek śmietankowy (kolejność i ilość różna — żeby uzyskać odmienne efekty i smaki).

4. Po jednej stronie dodałam ulubione dodatki — cienko pokrojone awokado, łososia, ogórka, papryka. Różne ilości i zestawienia. Testowałam wiele opcji.

5. Całość zawinęłam samymi rękami, lekko pomagając sobie matą bambusową (moim zdaniem nie jest niezbędna na początek).

6. Najtrudniejsza dla mnie okazała się część z krojeniem. Nóż każdorazowo moczyłam w wodzie, żeby łatwiej kroić i nie rozwalać moich kawałków sushi.

Jak zrobić sushi? Dla początkujących, czyli między innymi dla mnie? wink

  • Jak zrobić sushi domowym sposobem
  • jak zrobić do sushi
  • jak zrobić sushi w domu

Jak zrobić sushi bez ryby? Po prostu pominąć. Nie trzeba na siłę pakować w sushi produktów, których nie lubimy. Równie pysznie smakuje z samymi warzywami.

Jak zrobić sushi bez liści nori? Nie wiem, ja używałam nori. To naprawdę ciekawy produkt iposiada mikroelementy, których na próżno szukać gdzie indziej. Polecam zaopatrzyć się w choć jedną paczkę. To koszt kilku złotych, a dostać można w każdym większym markecie. W mniejszych popularnych sieciach też są dostępne, ale tylko sezonowo, podczas tygodnia azjatyckiego czy innych takich.

Jak zrobić ryż do sushi bez octu ryżowego? Ja użyłam octu jabłkowego, bo uwielbiam jego smak. Różnica w smaku jest naprawdę subtelna, ja tam polubiłam takie spolszczenie. 

Jak zrobić sushi bez maty bambusowej? Ja zawijałam normalnie dłońmi, jedynie na końcu sobie zaciskałam dla pewności matą. Moim zdaniem, zrobić domowe sushi można bez maty.

Jak zrobić sushi dla dzieci?Do nori i ryżu dołożyć ulubione dodatki malucha — może być to mango, tuńczyk, a nawet sam serek śmietankowy. Od czegoś trzeba zacząć. wink

Twój komentarz




POKAŻ