Michalina Gamoń
07 Wrze

Domowe tortille z kurczakiem

Jeśli tak jak ja nie lubisz kupować gotowców, to ten przepis idealny dla Ciebie — domowe placki tortilla z pysznym nadzieniem. 

Ciasto (3 placki)
Składniki:

  • Mąka pełnoziarnista 130g (1 szklanka)
  • Woda 100g (niecałe pół szklanki)
  • Sól 2g (1 szczypta)

Sposób przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało
ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.
Farsz (na 3 szt.)
Składniki:

  • Oliwa z oliwek 10g (1 łyżka)
  • Filet z kurczaka 200g (1 porcja)
  • Szpinak świeży 300g (1 opakowanie)
  • Pomidor 180g (3 małe sztuki)
  • Przyprawa do drobiu 3g (1 łyżeczka)
  • Jogurt naturalny 2% 150g (1 kubek)
  • Koper 10g (2 łyżeczki)
  • Czosnek 5g (1 ząbek)
  • Sól 2g (1 szczypta)
  • Pieprz kolorowy 2g (1 szczypta)

Sposób przygotowania:
Fileta pokroić na małe kawałki. Doprawić przyprawami i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Dodać umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie. W między czasie przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek i połączyć. Doprawić solą i pieprzem kolorowym. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora. Tortillę zawinąć, do środka i na boki.

Twój komentarz




POKAŻ