PEŁNOZIARNISTY MAKARON Z BRUKSELKAMI I SEREM FETA
Składniki (na 3 porcje):
- makaron pełnoziarnisty — u mnie penne (250 g)
- brukselki (300 g)
- śmietana 12% (2 płaskie łyżki)
- ser feta (około 2/3 kostki)
- 2 ząbki czosnku
.
Sposób przygotowania:
Brukselki opłukać i usunąć brzydkie liście. Wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 5 min. Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ser feta pokroić w kostkę. Do odcedzonego makaronu dodać przekrojoną na pół brukselkę, ser feta, śmietanę i starty czosnek. Całość wymieszać. Na koniec przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na kwadrans.
.
1 PORCJA zawiera:
energia — 493 kcal
białko — 26 g
tłuszcz — 16,5 g
węglowodany — 53 g
A na deser... Banany w czekoladowej odsłonie
Twój komentarz