Michalina Gamoń
06 Sier

Sposób na brukselkę dla niejadka

Brukselka to Twój koszmar z dzieciństwa? Nie wiesz jak się przekonać? Spróbuj mojej propozycji. Będzie pysznie — obiecuję.

PEŁNOZIARNISTY MAKARON Z BRUKSELKAMI I SEREM FETA


Składniki (na 3 porcje):

  • makaron pełnoziarnisty — u mnie penne (250 g)
  • brukselki (300 g)
  • śmietana 12% (2 płaskie łyżki)
  • ser feta (około 2/3 kostki)
  • 2 ząbki czosnku

.
Sposób przygotowania:
Brukselki opłukać i usunąć brzydkie liście. Wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 5 min. 
Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ser feta pokroić w kostkę. Do odcedzonego makaronu dodać przekrojoną na pół brukselkę, ser feta, śmietanę i starty czosnek. Całość wymieszać. Na koniec przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na kwadrans. 
.
1 PORCJA zawiera:
energia — 493 kcal
białko — 26 g
tłuszcz — 16,5 g
węglowodany — 53 g

A na deser... Banany w czekoladowej odsłonie wink

Twój komentarz




POKAŻ