Michalina Gamoń
22 Lip

Jogurtowy sernik

Sernik to chyba mój ulubiony rodzaj deseru. Puszysty i pyszny! Dobrze, żeby był jeszcze zdrowy. Zapraszam na moją propozycję!

Jogurtowy serniczek na otrębowym spodzie

Spód
 

Składniki:

  • Otręby owsiane — 6 łyżek (60 g),
  • Proszek do pieczenia — 1 łyżeczka (4 g),
  • Żółtko — 3 sztuki (90 g),
  • Stewia, ksylitol, erytrol lub inny słodzik w proszku — pełna 1 łyżka (10 g),
  • Mleko 1,5% tłuszczu — 4 łyżki (40 g).

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.

 

Masa jogurtowa

Składniki:

  • Jogurt naturalny 2% 2 duże kubki — 800 g,
  • Białko jaja — 4 sztuki (120 g),
  • Stewia — 1/2 szklanki (100 g),
  • Budyń waniliowy, proszek bez cukru — 2 paczki (80 g),
  • Olejek cytrynowy — kilka kropli (1 g).


Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo stewię, aromat i budynie. Wszystko razem
zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową
przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika zostawić go do
ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.

A jeśli wolisz coś z warzyw... To co powiesz na ciasto z buraka

Twój komentarz




POKAŻ