Michalina Gamoń
16 Czerw

Domowa granola

Sposób na szybkie, domowe, zdrowe i tanie śniadanie? Granola! Czyli mix ziaren, zbóż i bakalii. Pyszne!

Domowa granola z owocami i jogurtem naturalnym (który możesz wykorzystać także do upieczenia pysznego ciasta)


Składniki:

  • Płatki owsiane 5 łyżek, 50 g
  • Miód 1,5 łyżeczki, 16 g
  • Orzechy nerkowca 5 szt
  • Pestki słonecznika 1 łyżeczka, 10g
  • Cynamon szczypta
  • Jogurt naturalny 3 łyżki, 60g
  • Truskawki garść, 70 g
  • Maliny 2 szt, ok 20 g
  • Pomarańcza, ¼ plasterka, do dekoracji
  • Mięta, listek

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wymieszać z miodem, pestkami słonecznika, orzechami nerkowca i
cynamonem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym
do 150 stopni. Po tym czasie pozostawić do ostudzenia. Większość truskawek zblendować na gładki
mus (resztę zostawić do dekoracji). Przełożyć upieczoną granolę do miseczki, na nią dodać jogurt oraz mus truskawkowy.
Pozostałe truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na porcji razem z malinami i plasterkiem pomarańczy. Ozdobić listkiem mięty.

Twój komentarz




POKAŻ