Michalina Gamoń
27 Kwie

Domowy chleb owsiany

Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba unoszący się w całym domu? 

Nie bez przyczyny w marketach rozpyla się specjalny zapach imitujący świeży chleb, byśmy chętniej i więcej kupowali. Spróbuj tego przepisu! 

Dziś płatki owsianew zupełnie innej odsłonie. Tym razem nieowsianka... A CHLEB! 

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie - 8 łyżek
  • Drożdże - 50 g
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Ciepła woda - 1 litr
  • Mąka - 1 kg
  • Słonecznik lub inne nasiona - 1 garść + 2 łyżki do posypania
  • Siemię lniane - 1 garść


Przygotowanie:
Ciepłą wodę wlewamy do miski, wsypujemy płatki, sól i cukier. Wkruszamy drożdże i odstawiamy na 20 minut.
Dodajemy mąkę, garść siemienia lnianego, garść słonecznika. Mieszamy i przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Górę posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około godzinę  w 180 stopniach.

Twój komentarz




POKAŻ