Dziś płatki owsianew zupełnie innej odsłonie. Tym razem nieowsianka... A CHLEB!
Składniki:
- Płatki owsiane górskie - 8 łyżek
- Drożdże - 50 g
- Sól - 2 łyżeczki
- Cukier - 1 łyżeczka
- Ciepła woda - 1 litr
- Mąka - 1 kg
- Słonecznik lub inne nasiona - 1 garść + 2 łyżki do posypania
- Siemię lniane - 1 garść
Przygotowanie:
Ciepłą wodę wlewamy do miski, wsypujemy płatki, sól i cukier. Wkruszamy drożdże i odstawiamy na 20 minut.
Dodajemy mąkę, garść siemienia lnianego, garść słonecznika. Mieszamy i przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Górę posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około godzinę w 180 stopniach.
Twój komentarz