Michalina Gamoń
16 Kwie

Tarta ze szpinakiem

Dziś szpinak w trochę innej odsłonie... W postaci tarty. Sycące danie, które zachwyci każdego. Wspaniale pasuje na uroczyste okazje, a także na co dzień, jeśli mamy trochę więcej czasu na gotowanie.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki gryczanej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 200 szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 szt. suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100g tartego sera mozzarella


Sposób przygotowania:
Wykonać ciasto przez wymieszanie mąki, proszku do pieczenia z jajkiem, olejem i jogurtem, doprawić szczyptą soli. Wyłożyć do natłuszczonej formy i wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella.
Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Twój komentarz




POKAŻ