Michalina Gamoń
17 Marz

Chlebek bananowy

Zostało Ci sporo bananów, które już poczerniały? Nie nadają się do wrzucenia ich do torebki i zjedzenia w pracy? Są już mega miękkie i zastanawiasz się, czy nie wyewoluuje z nich kolejna forma życia? Koniecznie wypróbuj zrobić chlebek bananowy. 

Nie wyrzucaj zbyt dojrzałych bananów! :)

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych dowolnych orzechów

Sposób wykonania:
3 banany rozgniatamy widelcem (jeden zostawiamy do dekoracji), mieszamy z jajkiem i pastą tahini, dodajemy orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, wszystkie składniki mieszamy. Ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pozostałego banana. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem 30 minut. 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na banany to spróbuj także deseru czekoladowo-bananowego!

Twój komentarz




POKAŻ