Michalina Gamoń
06 Gru

Naleśniki bez jajek

Alergia na jajko to nic przyjemnego. Istnieją takie posiłki, z których ciężko zrezygnować na stałe. Pyszne, miękkie i elastyczne naleśniki to idealna baza słodkiego śniadania czy wytrwawnej kolacji. Jak przygotować je bez jajka? To nie takie trudne! 

Jajka w cieście naleśnikowym można zastąpić na wiele różnych sposobów. Efekt sklejenia i scalenia składników (za co przede wszystkim odpowiada jajko) daje papka z płatków owsianych, kisiel z zaparzonego siemienia lnianego, czy dojrzały banan. Ale okazuje się, że zamiast jajka w naleśnikach można zastosować... Cierpliwość! Okazuje się, że po zmiksowaniu wszystkich składników, masę należy odstawić na 15-20 minut. Wtedy pięknie zgęstnieje i będzie idealne do smażenia. Podobno z naleśnikami jest tak, że zawsze piewszy ląduje w koszu. Jak temu zapobiegać? Jak sprawić, by nie kleiły się do patelni? W tej sytuacji pośpiech to kolejny raz zły doradca. Trzeba DOKŁADNIE rozgrzać patelnię, jeśli będzie zbyt zimna, zamiast naleśników, wyjdzie klops wink

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka napoju migdałowego (może być też inne "mleko" roślinne, np. z tego przepisu)
  • woda gazowana (około pół szklanki, ale warto mieć trochę więcej w pogotowniu)
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Można zmiksować albo wymieszać ręcznie. A później najważniejszy etap — odstawiamy i czekamy co najmniej 15-20 minut. Po tym czasie masa powinna być gęsta (jeśli jest za gęsta dodajemy wody). Na koniec smażymy na suchej patelni do naleśników, którą BARDZO DOBRZE rozgrzewamy. I gotowe! 

Twój komentarz




POKAŻ