Michalina Gamoń
11 Gru

Łosoś w mleczku kokosowym

Łosoś to trochę kontrowersyjny temat. Z jednej strony nie brak przesłanek na temat potencjalnej zawartości metali ciężkich w tej rybie, z drugiej zaś, łosoś jest niekwestionowanym królem pod względem zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Przedstawam moją propozycję na pełnowartościowy posiłek z duszonym łososiem. Jego przygotowanie jest naprawdę szybkie, 15 minut i gotowe! 

Potrzebne składniki:

  • Filet z łososia 100 g (ale w sumie może być też inna ryba)
  • Makaron świeży, u mnie tagliatelle, ale może być jakikolwiek ulubiony 50 g
  • Szpinak świeży 250 g
  • Śmietanka kokosowa 100 g (może być też zwykła śmietana 12%)
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cebula 25 g
  • Pomidorki koktajlowe 120 g (6 sztuk)
  • Oliwa z oliwek 10 g (łyżka)
  • Bulion warzywny 200 g (szklanka) albo woda i ulubione przyprawy (sól, pieprz, tymianek, majeranek)
  • Pieprz ziołowy, papryka słodka — szczypta 
  • Parmezan 10 g 

Sposób przygotowania: 

1. Filet z łososia kroję na mniejsze porcje (pasy około 100 gramowe) i posypuję pieprzem ziołowym.

2. Na odrobinie oliwie z oliwek lekko podsmażam czosnek i cebulę, odsuwam na kraniec patelni (by się nie spaliły) i dodaję rybę. Smażę najpierw stronę bez skóry (ok 2-3 minuty) i później odwracam na około minutę. Doskonale widać, kiedy jest już gotowa, mięso staje się jaśniejsze. Zdejmuję rybę z patelni.

3. Do cebuli i czosnku i pozostałości oliwy dodaję szpinak, dolewam bulion (lub wodę z przyprawami) i duszę. 

4. Dodaję śmietankę i przyprawy, duszę i czekam aż całość trochę się zredukuje (a woda wyparuje).

5. Dodaję ugotowany makaron i kilka pokrojonych na pół pomidorków. Duszę całość razem. 

6. Kiedy sos już zgęstnieje dodaję gotowego łososia i przez chwilę duszę razem z sosem. 

7. Gotową porcję posypuję odrobiną parmezanu i dodaję świeże pomidorki.

Całość trwa nie dłużej niż 15 minut. Przepyszne! I mówię to ja, która nie przepadam za rybami. yes

Twój komentarz




POKAŻ