Michalina Gamoń
01 Gru

Buritto z sosem mięsno-pomidorowym

Resztki z obiadu... Co z nimi zrobić? Jak rekatywować wczorajszy posiłek?

Krok 1: weź swoje resztki

Krok 2: Weź placek tortilli

Krok 3: Zawiń resztki w placek

Krok 4: Ciesz się nowym-starym obiadem

Przed Państwem... Buritto z sosem do spaghetti!

Sos do spaghettijest u mnie banalny:

  • Mięso z piersi indyka (mielone) 
  • Puszka pomidorów (400g) albo tyle samo świeżych (w sezonie oczywiście wink)
  • Cebula 1 szt (50g)
  • Oliwa z oliwek 1,5 łyżki (15 g)
  • Zioła prowansalskie łyżeczka (5 g)
  • Kapary 1 łyżka (15 g)

Na oliwie podsmażam cebulę, jak mam to dodaje także czosnek. Na to ląduje mięso, podlewam lekko wodą, duszę całość. Dodaje pomidory, jeśli kolor jest zbyt mało intensywny dodaję też koncentratu pomidorowego. Na koniec dodaję kapary. Całość duszę na minimalnym ogniu. Dosyć długo. Doprawiam i... GOTOWE!

Jeśli na drugi dzień zostaje mi sosu, to zawijam go w placek tortilli i mam gotowy następny obiad. Albo lunch w pracy laugh

MNIAM

Twój komentarz




POKAŻ