Michalina Gamoń
08 List

8 LISTOPADA Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Każda okazja jest dobra do świętowania. A czy znacie lepszy pretekst niż obchodzenie Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania? Bo ja nie! 

Z tej okazji mam dla Was rewelacyjny przepis na ziemniaki jak z ogniska. 

Pyszne, puszyste, miękkie i z chrupiącą skórką. Jak to możliwe, by uzyskać taki efekt w piekarniku? Spieszę z pomocą! 

To absolutny smak mojego dzieciństwa — Panie i Panowie: 

ziemniaki jak z ogniska heart

Składniki:

  • 5 średnich ziemniorów (najlepiej odmiany przeznaczonej do pieczenia)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • szczypta papryki wędzonej

Składniki banalne i śmiem twierdzić, że ziemniaki, sól i mąkę zawsze mamy w domu. Najważniejszy jest jednak sposób przygotowania. Jak uzyskać chrupiącą skórkę ziemniaka przypominającą tę po wyjęciu go ze środka ogniska?

Wykonanie:

Składniki panierki wymieszać w misce. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i lekko ponakłuwać wykałaczką w kilku miejscach. Ziemniaki otoczyć w panierce, ale tak by nie namokła. Tylko sucha panierka gwarantuje powstanie chrupiącej skórki. Tak przygotowane ziemniory wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i czekamy około 50-60 minut. 

MNIAM

Twój komentarz




POKAŻ