Z tej okazji mam dla Was rewelacyjny przepis na ziemniaki jak z ogniska.
Pyszne, puszyste, miękkie i z chrupiącą skórką. Jak to możliwe, by uzyskać taki efekt w piekarniku? Spieszę z pomocą!
To absolutny smak mojego dzieciństwa — Panie i Panowie:
ziemniaki jak z ogniska
Składniki:
- 5 średnich ziemniorów (najlepiej odmiany przeznaczonej do pieczenia)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta papryki wędzonej
Składniki banalne i śmiem twierdzić, że ziemniaki, sól i mąkę zawsze mamy w domu. Najważniejszy jest jednak sposób przygotowania. Jak uzyskać chrupiącą skórkę ziemniaka przypominającą tę po wyjęciu go ze środka ogniska?
Wykonanie:
Składniki panierki wymieszać w misce. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i lekko ponakłuwać wykałaczką w kilku miejscach. Ziemniaki otoczyć w panierce, ale tak by nie namokła. Tylko sucha panierka gwarantuje powstanie chrupiącej skórki. Tak przygotowane ziemniory wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i czekamy około 50-60 minut.
MNIAM
Twój komentarz