Nazwa hydrolizat pochodzi od tego procesu produkcji, czyli hydrolizy enzymatycznej. Proces ten umożliwia rozbicie długich łańcuchów peptydowych na krótsze. Łańcuchy te charakteryzują się lepszą przyswajalnością oraz szybciej ulegają procesowi trawienia. Hydrolizaty pozyskuje się z koncentratu albo izolatu białka serwatki.
Hydrolizat bardzo szybko się wchłania i przyswaja. Często profil aminokwasowy jest niemal idealnym, przez co wchłania się nawet w 100%. Do jego niewątpliwych zalet należy również bardzo niska zawartość tłuszczu i laktozy. Ze względu na zaawansowane procesy produkcyjne, zazwyczaj te odżywki są droższe od izolatów. Za jakością tutaj idzie cena.
Komu polecane są hydrolizaty?
- w dyscyplinach wytrzymałościowych (kolarstwo, pływanie, bieganie)
- osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym, które są szczególnie wrażliwe na laktozę,
- osobom z zaburzeniami odżywiania, które cierpią na niedożywienie, ale u których musimy dbać o to by zminimalizować dolegliwości z układu pokarmowego.
Hydrolizat z uwagi na krótki czas wchłaniania doskonale sprawdza się bezpośrednio po intensywnym wysiłku fizycznym, żeby stymulować przyrost masy mięśniowej.
Twój komentarz