Michalina Gamoń
30 List

Batony musli bez pieczenia

Jeśli tak jak ja masz słabość do słodyczy, a nie zawsze chce Ci się piec ciasta... Mam coś dla Ciebie! Pyszne batony zbożowe BEZ PIECZENIA. Zrobisz je dosłownie w 5 minut. Zjesz je... w jeszcze krótszym czasie. Są naprawdę pyszne 

Składniki:

  • 170 g mieszanki nasion — u mnie pestki dyni, nasiona słonecznika i orzechy pinii
  • 150 g płatków owsianych górskich 
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego (u mnie było trochę więcej, bo wygrzebałam resztki ze słoika przed wyrzuceniem wink)
  • łyżka letniej wody

Sposób przygotowania:

Nasiona prażę na suchej patelni, z płatkami robię to samo. Cały czas trzeba mieszać, pilnować i uważać, by nic się nie przypaliło. Zboża jeszcze ciepłe przesypuję do miski. Miód mieszam z masłem orzechowym i wodą na jednolitą papkę. Dodaję do ciepłych nasion (w ten sposób bardzo szybko i łatwo się wszystko połączy i utworzy w miarę zbitą masę). 

Całość przekładam na blachę i dosyć mocno ugniatam i wygładzam całość. Odstawiam do ostudzenia, potem wkładam do lodówki na kilka godzin. Jak całość stężeje kroję na małe batony. 

Można polać polewą:

u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z łyżką mleka. 

Ostudzone batoniki polewam czekoladą i znowu czekam aż wystygnie. 

Całość jest absolutnie PYSZNA!

 

Twój komentarz




POKAŻ