Michalina Gamoń
03 List

Witamina A — klucz do zdrowia

Witamina A— jedna z kluczowych substancji dla układu odpornościowego. W łatwy sposób można dostarczyć ją z pożywieniem, a to na pewno przełoży się na zdrowie. Jeśli łatwo się przeziębiasz lub łapiesz różnego rodzaju infekcje — sprawdź, czy jesz wystarczająco dużo witaminy A!

Co dokładnie daje witamina A?

  • bierze udział we właściwym rozwoju układu odpornościowego, 
  • reguluje mechanizm odpowiedzi immunologicznej,  
  • działa leczniczo w stosunku do różnych chorób zakaźnych, 
  • jej niedobory mogą mieć wpływ na częstotliwość chorób zakaźnych przenoszonymi przez układ oddechowy i pokarmowy u dzieci, 
  • infekcje obniżają zapasu witaminy A w organizmie,
  • może wykazywać działanie terapeutyczne w chorobach przenoszonych przez układ oddechowy, takich jak zapalenie płuc i odra lub w zakaźnych chorobach układu pokarmowego u dzieci.


Najlepsze źródła pokarmowe zwierające duże ilości witaminy A:

  • wątróbka wołowa,
  • bataty, 
  • szpinak,
  • dynia,
  • marchew,
  • śledź,
  • papryka, 
  • mango.


Bibliografia:
Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018;7(9):258. Published 2018

Twój komentarz




POKAŻ