To chyba jedno z najprostszych ciast, jakie robiłam. Jestem pewna, że wyjdzie każdemu — nawet tym, którzy nie są wielkimi fanami wypieków. Smak pomidorów jest absolutnie niewyczuwalny, ale to właśnie dzięki nim piernik staje się puszysty i wyrośnięty. Ciasto z pomidorów jest też mega szybkie w przyrządzeniu — wystarczy połączyć najpierw mokre składniki, potem suche — a na koniec jedno połączyć z drugim i wstawić do piekarnika.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów z puszki lub kartonika (ok 400g)
- 1 banan (ja używam mega dojrzałych, takich które już ledwo żyją i nie nadają się do zabarania do torebki, czy plecaka)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 ksylitolu (można też zastąpić zwykłym cukrem)
- duża szczypta soli
- kopiasta łyżeczka dosy oczyszczonej
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 3 łyżki przyprawy do piernika (ja daje duuużo, ale można też dostosować do swoich smaków)
- starta z pomarańczy skórka
- 2 łyżki kakao
Sposób wykonania:
- Pomarańczę wyszorować w sodzie oczyszczonej (nie używać gorącej wody) i zetrzeć skórkę — ja lubię dużo i na bogato.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Za pomocą blendera zmiksować "mokre" składniki z cukrem — pomidory, banana i olej. Na tym etapie masa powinna być gładka, świecąca i gęsta.
- W innej misce wymieszać pozostałe suche składniki.
- Masę pomidorową wlać do miski z mąką i pozostałymi suchymi produktami.
- Porządnie wymieszać, tak by nie było żadnych grudek.
- Przełożyć masę do keksówki i wstawić do piekarnika na około 40-50 min.
Ciasto bardzo szybko wyrasta i pęka, dlatego warto obserwować kolor i przed wyjęciem przeprowadzić "test patyczka", by mieć pewność, że środek jest dopieczony.
Ja po wystudzeniu całość posypuję zmielonym w młynku do kawy ksylitolem. Inną opcją jest oczywiście polewa czekoladowa, ja wolę dodać więcej kakako do samego ciasta i wtedy już polewa nie jest mi potrzebna.
Przepis banalny, a najcięższą jego częścią jest czekanie, aż ciasto wystygnie!
Twój komentarz