Składniki:
? owoce (u mnie truskawki mrożone do zrobienia soku na galaretkę plus kilka świeżych) 80 g
? żelatyna 7 g
? jogurt naturalny (u mnie skyr) 80 g
? nasiona słonecznika 15 g
? kakao 5 g
? chia 5 g
Przepis banalny... Najtrudniejsze w nim to czekanie aż galaretka stężeje!
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, chyba że wolisz tak jak ja, być Zosią-samosią. W takim przypadku galaretkę domową przyrządź w następujący sposób:
Półtorej łyżeczki żelatyny rozpuść 1 szklance (250 ml) soku truskawkowego i odstaw do lekkiego stężenia. Kiedy galaretka jeszcze nie będzie sztywna, dorzuć owoce do środka, tak by się w niej zatopiły.
Całość polej jogurtem skyr (ma sporą zawartość białka, bez dodatkowego tłuszczu) oraz ulubionymi owocami i ziarnami — u mnie słonecznik, chia i oczywiście kakao!
Twój komentarz