Michalina Gamoń
14 List

14 listopada — Światowy Dzień Cukrzycy

Cukrzyca — plaga naszych czasów.

 

Co to jest cukrzyca? 

Cukrzyca charakteryzuje się brakiem zdolności organizmu do odpowiedniego metabolizmu cukru. Komórki beta trzustki produkują zbyt mało insuliny, odpowiadającej za obniżanie poziomu cukru we krwi. Często dzieje się tak w warunkach insulinooporności, czyli wtedy, gdy komórki są oporne na działanie insuliny. W związku z tym dochodzi do hiperglikemiizwiększonego stężenia cukru we krwi. 

Cukrzyca objawy

Jakie są charakterystyczne objawy cukrzycy?

  • Nnasilone pragnienie (polidypsja),
  • częste wydalanie moczu, wielomocz (poliuria),
  • szybkie męczenie się, zawroty głowy (objawy odwodnienia),
  • osłabienie,
  • senność,
  • wolne gojenie się ran,
  • kwasica i śpiączka ketonowa.

Cukrzyca powikłania

Najczęstsze powikłania obejmują następujące aspekty:

  • nefropatia cukrzycowa — choroba nerek związana ze zbyt częstym oddawaniem moczu (poliuria),
  • retinopatię cukrzycową — zaćma, a nawet utrata wzroku,
  • neuropatia,
  • stopa cukrzycowa,
  • miażdżyca, choroby serca (przyczyna ok. 50 % śmierci Polaków!).

Cukrzyca — jaka dieta?

1. Uważaj na spożycie tłuszczów nasyconych

Ogranicz tłuste pokarmy (tłuste mięso, dziczyzna, żółtko, masło, nadmiar oleju, śmietana) i zrezygnować z pokarmów przetworzonych, postaw na roślinne źródła tłuszczu.

2. Jedz częściej i różnorodnie!

Jedz małe posiłki, cztery lub pięć razy dziennie, dzięki temu pobudzisz wydzielanie insuliny. Dietę oprzyj o produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Zadbaj o dużą ilość warzyw, niech stanowią połowę Twojego talerza.

3. Błonnik — Twój hamulec!

Pełnoziarniste pieczywo, mąki z grubego przemiału, warzywa, produkty z pełnego ziarna — zawierają dużo błonnika, który ogranicza wchłanianie cukru. 

4. Kwasy omega-3 to Twój sprzymierzeniec!

Włącz do diety oleje takie jak:

olej lniany, olej z nasion wiesiołka, olej z ogórecznika, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na wydzielanie insuliny, a także chronią przed powikłaniami cukrzycy.

5. A co z minerałami?

Szczególnie znany ze swojego pozytywnego wpływu na regulację poziomu cukru we krwi jest chrom, jednak równie istotne są składniki takie jak cynk i mangan.

 

Jeśli bliska Ci osoba choruje na cukrzycę, podaruj jej BON UPOMINKOWY na konsultację dietetyczną, która pomoże w doborze optymalnej diety w tej jednostce chorobowej. 

Twój komentarz




POKAŻ