Michalina Gamoń
13 List

Placki ziemniaczane!

Jak najlepiej uczcić Dzień Placków Ziemniaczanych? Serwując idealny obiad z nimi w roli głównej! Przed Tobą — pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i łososiem!

Składniki:

Placki ziemniaczane

  • Cebula czerwona 1 mała sztuka (50 g)  
  • Jajo 1 sztuka (50 g)  
  • Mąka pełnoziarnista pół łyżki (6 g)  
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)  
  • Pietruszka, liście 5 łyżeczek (10 g)  
  • Ziemniaki 5 małych sztuk (250 g)  


Idealny fit sos tzatziki 

  • Czosnek 1 mały ząbek (3 g)  
  • Jogurt naturalny pół kubka (100 g)  
  • Koper 1 łyżeczka (5 g)  
  • Ocet winny pół łyżeczki (2 g)  
  • Ogórek 1 mała sztuka (50 g)  
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)

Łosoś wędzony

  • Łosoś, wędzony pół sztuki (50 g)


Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków, ponownie odcisnąć zebrany sok. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, olej i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką małe placki o grubości 0,5 cm, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Na upieczony placek nałożyć sos i plater łososia . Można udekorować listami świeżej bazylii.
Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Twój komentarz




POKAŻ