Michalina Gamoń
06 Paź

Pasta z dyni z suszonymi pomidorami

Aromatyczna pasta idealna do kanapek. Koniec z nudnymi śniadaniami! 

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido (polecam, bo jest niezwykle smaczna)
  • oliwa
  • mała czerwona cebula
  • oliwa
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • ostra papryka w proszku
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 suszonych pomidorów
  • sól i czarny pieprz


Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.

2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą papryczkę.

3. Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę. 

Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki aby smaki się połączyły,

Pro tip: najlepiej smakuje następnego dnia na chlebie :) A jaki chleb wybrać? Sprawdź artykuł poniżej!

-> https://gamon.dobrydietetyk.pl/co-nowego/2020/10/16/16-pazdziernika-swiatowy-dzien-chleba-16-10-2020-16-10-2020/

Twój komentarz




POKAŻ